Iratkozzon fel hírlevelünkre

SDRC

KONCEPCIÓ

A versenysport minden velejárójával együtt kijelenthetően nem az általános tömegsport egészség javító és megőrző hatásával azonos, hanem a motiváción és az egyéni és társadalmi elváráson alapuló egyre nagyobb teljesítmény kényszer hatására az egészséget néha kockáztató, megterhelő és veszélyeztető végleteket, helyzeteket létrehozó látványos tevékenység. A versenysport óriási társadalmi figyelmet és anyagi és szellemi támogatást kap, eredményeit és eseményeit komoly közérdeklődés övezi.

A versenysport szerves része az orvosi a sportorvosi folyamatos jelenlét, kontroll és iránytás. Ez orvosi szempontból komoly igényeket támaszt mind az egészségügyi infrastruktúra, mind az eszközigény, mind a humán erőforrás mind a szakmai koncepció területén. Ennek a komplex folyamatnak a kidolgozása, megvalósítása és működtetése nem várható el az amúgy is leterhelt, számtalan gonddal küszködő közegészségügyi hálózattól. A sokszor nehezen megválaszolható, részben erkölcsi, részben technikai konfliktusok, melyek szembe állítják a súlyos beteg nyugdíjas és az egyébként egészséges „csak kicsit megsérült” versenysportoló egészségügyi ellátásának társadalmi fontosságon alapuló prioritását, minden társadalmi szereplőt kellemetlenül érintenek. Ennek elkerülése és feloldása végett, ideális esetben a sportolók egészségügyi ellátása külön erre a célra kifejlesztett, létrehozott és működtetett intézményekben, szakember gárda által kell történjen.

INFRASTRUKTÚRA

A DVTK Medical néven futó Sport Diagnosztikai és Rehabilitációs Centrum a DVTK Sport Komplexum részeként közvetlenül a DVTK Stadionnal és Futball Akadémiával szomszédságban került kialakításra több mint ezerötszáz négyzetméteren. Öt multifunkciós szakorvosi rendelő lehetővé teszi a sportorvosi, foglalkozás egészségügyi, traumatológiai, kardiológiai, általános sebészeti, idegsebészeti és egyéb szakorvosi rendelések működtetését igényeknek megfelelően. Egy modern teljesítménydiagnosztikai (spiroergometriai) laboratórium a sportolók teljesítményét, élettani paramétereit hivatott felmérni, dokumentálni. A legmodernebb digitális, alacsony röntgensugárzási szinttel rendelkező, dinamikus vizsgálatokra alkalmas, röntgen képerősítő, két modern nagy felbontású ultrahang készülék, ami a kardiológiai és vázizomzat diagnosztikai kivizsgálását célozza meg, biztosítja a nem invazív, azonnali diagnózis felállítását. Mindezeket kiegészíti és megkoronázza egy a legmodernebb kiegészítőkkel és szoftverekkel ellátott még a legkomplexebb szív MR vizsgálatokra is alkalmas mágneses rezonanciás vizsgáló egység (MRI). A diagnosztikát egy vérvételi, kihelyezett labordiagnosztikai hely egészíti ki, ahol a sortolással és az általános egészségi állapottal összefüggő labordiagnosztikai vizsgálatokhoz szükséges mintavételek megtörténhetnek.

A diagnosztikai vizsgálatok mellett a Centrum rendelkezik a legmodernebb, dinamometriás funkciókkal rendelkező számítógép vezérelt „erőgépekkel”, melyek segítségével a test különböző izomcsoportjainak vizsgálata, erő felmérése és fejlesztése megvalósulhat. A biztonságos sportoláshoz elengedhetetlen proprioceptív készség fejlesztéséhez egyedülállóan Magyarországon olyan speciális készülékkel rendelkezünk, ami sportoló térben elfoglalt helyzetének felismerését, az esés káros hatásainak csökkentését hivatott megtanítani. A sérülés utáni fokozatos terhelés beállítására alkalmas minden testtájat lefedő funkcionális gépek, a regenerációt elősegítő futópadok, kerékpárok, evezőpadok egészítik ki a teljesítmény felmérését és erősítését szolgáló lehetőségeket.

A centrum harmadik tevékenységi pillére a különböző rehabilitációt, regenerációt és mielőbbi gyógyulást segítő fizikoterápiás eszközpark, melynek része a mágnesterápiás készülék, az iontoforézis mellett, a különböző elektroterápiás készülék, lézer készülék, lökéshullám, jeges levegő és víz terápiás használatára alkalmas készülékek, az elhasznált tejsavas vér, és nyirok kiürítését szolgáló nyirok drenázst biztosító készülékek.

Mindezen gépek, eszközök működtetéséhez, mérési eredményeinek összehangolásához, kiértékeléséhez, az orvosi dokumentáció elkészítéséhez és elraktározásához szükséges modern, komplex számítógépes hálózat elengedhetetlen része a rendszernek.

HUMÁN ERŐFORRÁS

A mai egészségügyi rendszer legnehezebben megoldható kérdése a magasan képzett, motivált, elkötelezett egészségügyi szakembergárda megtalálása, összehangolása. Nem elég a szakemberek „ide csábítása”, de a folyamatos továbbképzés, tanulás, kell legyen az első számú feladat, amit rendhagyóan a sportolók hétvégét és ünnepnapokat nem „kímélő” aktivitásához kell igazítani. Jelenleg az induláshoz szükséges szakember gárda rendelkezésre áll, de ennek folyamatos bővítése, fejlesztése az igények és a lehetőségek figyelembe vételével, elsőrendű feladat.

Egy orvos igazgató, egy sérülésekért felelős baleseti sebész szakorvos, egy sportorvos, egy foglalkozás egészségügyi szakorvos és egy belgyógyász szakorvos, egy koordinátor menedzser, egy főnővér, három egészségügyi szakasszisztens, három egészségügyi adminisztrátor, hat gyógytornász, hat képalkotó diagnosztikai technikus, egy informatikai koordinátor, több mint tíz szerződéses jogviszonyban részmunkaidőben szakorvosi feladatokat ellátó orvos jelenti az induló humánerőforrást.

CENTER OF EXCELLENCE

A DVTK Medical hasonlóan a világ több vezető sportklubjához rendelt egészségügyi intézményhez (pl. a Juventus Torino Klub mellett működő „J Medical” klinika) fő célkitűzésként a legmagasabb szakmai színvonalat, hozzáértést, ellátást határozza meg. Azért hogy ezt a „kiválósági szakmai központ” azaz „center of excellence” jelzőt ne csak használja hanem ki is érdemelje, kifejezett figyelmet fordít az alkalmazott szakemberek szakmai színvonalára. Minden szakterületen igyekszik a legkiválóbb specialistákat, a szakmájukban a leg elismertebb dolgozókat bevonni a vizsgálati, gyógyító rehabilitációs tevékenységbe.

A Sport Diagnosztikai és Rehabilitációs Centrum fő feladatai az alábbiak:

  • sérült és beteg igazolt sportolók kivizsgálása, ellátása, lehetőleg azonnal a sérülés bekövetkezte után (orvosi vizsgálat, rtg, ultrahang, MR, labor).
  • Amatőr sportolók, valamint a lakosság soraiból kikerülő sérültek kivizsgálása.
  • Mozgásszervi sérülések rehabilitációja, speciális gyógytornász és fizikoterápiás kezelésekkel.
  • Teljesítménydiagnosztikai felmérések végzése sportegyesületeknek, figyelembe véve a sport specifikus élettani paramétereket, igényeket, a sportolók aktuális állapotának felmérésére, illetve a terhelhetőség az egyéni edzéstervek kialakításához. Ennek a tevékenységnek fő összetevője a prevenciós célzattal elvégzett komplex mozgásanalízis, amihez egyénre szabott prevenciós terv elkészítése is társul.
  • Az utánpótlás korosztályok számára antropometriai felmérések végzése.

Szűrőprogramokba bekapcsolódás az iskolás korosztályok számára az egészséges életmód, testmozgás és tehetség kiszűrés megvalósítása érdekében.

  • Munkaközösségek, cégek, vállalatok dolgozóinak foglalkozás egészségügyi kiegészítő és szűrőprogramok szervezése, elvégzése.
  • A sportolók hozzátartozói, a lakosság számára egy „center of excellence” azaz orvosszakmai kiválósági centrum orvosi és rehabilitációs szolgáltatásainak elérhetővé tétele.
  • Sport dietetikai tanácsadás, étkezéssel, táplálékkiegészítéssel kapcsolatos felmérések, tanácsadások.
  • Sportpszichológiai vizsgálatok, tanácsadás.